Inženjerstvo

Stezna ugradnja ležajeva

Suhi led je čvrsti oblik ugljičnog dioksida (CO2) na temperaturi od -78,5 °C. Inženjeri strojarstva i obrtnici obično koriste suhi led u spomenutom procesu kao skupljajući spoj (također poznat kao zamrznuti spoj).

Ležajevi su sastavni dio pokretnih komponenti stroja i smanjuju količinu trenja na rotirajućim dijelovima. Otkazivanje ležaja uobičajeno je kod starijih strojeva i vozila, posebno onih u uvjetima visokog trošenja kao što su rudarsko ili kemijsko okruženje.

Stezni spoj se obično koristi u inženjerstvu za spajanje ležajeva, obujmica, osovina i drugih komponenti koje zahtijevaju interferencije. Komponenta koja se "ugradi" u drugi dio je upakirana u suhi led zbog čega se skuplja. Dok je još hladan, sastavlja se sa svojim spojnim dijelom i ostavlja da se vrati na temperaturu okoline. Pri tome se hladni dio vraća na svoju izvornu veličinu i stvara potrebno čvrsto prianjanje. Ovaj proces je brz, jednostavan za korištenje i ne uzrokuje promjene u fizikalnim svojstvima komponenti, za razliku od zagrijavanja pojedinih komponenti koje može promijeniti tvrdoću ili žilavost materijala. Suhi led je također mnogo lakši za rukovanje i sigurniji u usporedbi s hlađenjem tekućim dušikom.

Popravci cijevi i ventila

Suhi led se obično koristi u građevinarstvu za popravke cijevi i ventila. Ako zaporni ventil ili izolacijski ventil nisu dostupni u dijelu cijevi gdje su potrebni popravci, ili je potrebno umetnuti spoj, može se koristiti suhi led za zaustavljanje protoka vode. Korištenjem suhog leda moguće je zamrznuti vodu unutar cijevi, tako da se cijev može rezati ili popraviti bez stalnog protoka vode koja bi ometala rad.

Hitni slučajevi

Hlađenje u hitnim slučajevima su uzrokovani nestankom struje ili kvarovima rashladnog kompresora. Suhi led je brzo, isplativo i sigurno rješenje za ovaj problem. Suhi led može se staviti na vrh smrznutog proizvoda tako da, kako suhi led sublimira, para CO2 pada na proizvod i održava ga ohlađenim ili smrznutim. To će tehničaru za hlađenje omogućiti dovoljno vremena da učinkovito dovrši popravke.

Hladno brušenje gume i plastike

Hladno mljevenje je također poznato kao kriogeno mljevenje. Tijekom procesa hladnog mljevenja nastaju čestice plastike, gume ili kemikalija ujednačene veličine. Suhi led se rasprostire na materijal za mljevenje tako da se ohladi do točke krhkosti prilikom prolaska u mlin za mljevenje. To znači da je moguće mljevenje čvrstih termostatskih i drugih mekih ili savitljivih materijala, koji postaju dovoljno lomljivi da se samelju do vrlo finih čestica. Postupci mljevenja obično proizvode ekstremno visoke temperature. Suhi led regulira toplinu i omogućuje veći učinak materijala. Mljevenje organskih materijala ima visok rizik od eksplozije jer se spajaju vrlo fine čestice. Korištenje suhog leda za inertiranje atmosfere tijekom procesa mljevenja smanjuje opasnost po sigurnost. Hladno mljevenje ne mijenja kemijski sastav materijala.

Uklanjanje viška materijal u kemijskim procesima

Kada se proizvode gumene ili plastične lijevane komponente, one obično imaju tanke viškove materijala ili tragove kalupa gdje se spajaju dvije polovice kalupa. Ručno obrezivanje viška oduzima mnogo vremena. Nakon oblikovanja, komponente se mogu staviti u rotirajuću bačvu sa suhim ledom. Komponente se zatim spuštaju na temperaturu do njihove točke krhkosti.Viškovi se uklanjaju isključivo međusobnim dodirom dok se okreće, ostavljajući proizvod bez deformacije. Iz procesa ne dolazi do štetnih učinaka, a fizička svojstva svih komponenti se zadržavaju nakon što se vrate na temperaturu okoline.

Proces hlađenja

U određenim procesnim primjenama, korisno je moći brzo ohladiti ili zamrznuti materijal u procesu. Suhi led se može dodati izravno na materijal ili se može umiješati u šaržu. Temperatura proizvoda se smanjuje kako suhi led sublimira.

Hladne zamke

Hladne zamke se koriste u mnogim znanstvenim i proizvodnim aplikacijama za prikupljanje isparenih tekućina i sprječavanje njihovog kretanja tijekom procesa. Hladna zamka osigurava površinu vrlo niske temperature na kojoj se takve molekule mogu kondenzirati. Suhi led se koristi za stvaranje ekstremne hladnoće koja je potrebna za kondenzaciju ovih para, hvatajući ih u tekućem obliku i sprječavajući ih da kontaminiraju instrumente i postrojenja kao što su vakuumske pumpe.

Kontaktirajte nas za narudžbe suhog leda

Minimalna količina za narudžbu je 10 kg.

E-mail prodaja@hladnival.hr
Tel. +385 91 235 8440
Kontaktni obrazac
Kolačići nam pomažu u pružanju naših usluga. Korištenjem naših usluga pristajete na korištenje kolačića.